Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Piemonte képes leírás - Olasz tartományok.tlap.hu
részletek »

Piemonte - Olasz tartományok.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: olasz-tartomany.tlap.hu » Piemonte
Keresés
Találatok száma - 4 db
Borromeo-szigetek és a Lago Maggiore

Borromeo-szigetek és a Lago Maggiore

A Lago Maggiore (Maggiore --tó) területe 212,5 km∓mp;up2;, 80,1%-a Olaszországban, 19,9%-a Svájcban található. Az Alpok déli részétől egészen a Pó-síkság széléig terjed. Más felső-olaszországi tavakhoz hasonlóan a jégkorszaki gleccserek olvadása során alakult ki. Különösen az északi oldalról magas sziklafalak veszik körül. Tengerszint feletti magassága átlagosan 193 méter. A tó 66 km hosszú és kb. 10 km széles. Olaszország második legnagyobb tava a Garda-tó után. Legmélyebb pontja 372 méter, a tófenék több mint 170 méterrel a tengerszint alatt található, ezzel a Lago Maggiore Svájc legmélyebb tava (bár a legmélyebb pont az olasz területen fekszik). Vízgyűjtő területe 6386 km∓mp;up2; (3326 km2 Svájcban, 3060 km2 Olaszországban). Az öbölben található Stresa, melyet a villáival és hotelkastélyaival nagyvilági, előkelő üdülőhelyként tartanak számon.

Piemonte

Piemonte

Piemonte egykori tartomány, illetőleg compartimento Olaszországban, Svájc, Franciaország, Liguria és Lombardia közt, 29 494 km2 területe, (1881) 3 070 250, az 1893-iki becslés szerint 3 289 237 (1 km2-re 112) lak. Fő folyója a Po, amely minden egyéb vizét magába fölveszi. Középső részei, amelyekben hegyek, völgyek, dombok és kisebb síkságok egymással váltakoznak, igen termékenyek; szántóföldek, szőllők és gyümölcsök vannak mindenfelé, amelyekben mindennemü gabonák, hüvelyesek, cukorrépa, kukorica, rizs, kender, gesztenye és egyéb gyümölcsök, olajfák, szarvasgomba és bor kitünően megterem. A selyemtermelés sehol sem oly virágzó, mint itt. Ezüst, ólom, réz, vas, szén, só és ásványvizek is bőven találhatók.

Piemonte - Piedmont Region

Piemonte - Piedmont Region

The region is mostly mountains and hills, on the north-western border of Italy with France and Switzerland; surrounded by some of the highest mountains in Europe, such as the Gran Paradiso and Monte Rosa, it is occupied to the East by the Pianura Padana, crossed by the largest river in Italy, the Po, and its many tributaries.

Piemonte, az olasz Burgundia

Piemonte, az olasz Burgundia

Piemonte szó szerint annyit jelent: a hegyek lábánál. Az Alpok ölelésében elterülő borvidék földrajzi adottságinak köszönhetően egészen sajátos klímával rendelkezik: a száraz, meleg nyarat párás ősz és hideg, gyakran ködös tél követi. Az istenek a szőlő mellett egy másik értékes 'gyümölccsel' is megajándékozták az itt élőket. Piemonte a szarvasgomba egyik legősibb és leggazdagabb lelőhelye. A nemes gomba felkutatására szövetkezett egyesületek minden évben versenyt rendeznek az ügyes ebek számára: amelyik kutya a legnagyobb és legformásabb gombát kaparja ki a földből, az viszi el a pálmát.

Tuti menü