Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Basilicata olasz tartomány képes leírás - Olasz tartományok.tlap.hu
részletek »

Basilicata olasz tartomány - Olasz tartományok.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: olasz-tartomany.tlap.hu » Basilicata olasz tartomány
Keresés
Találatok száma - 5 db
A főváros Potenza

A főváros Potenza

Potenza egy elbűvölő olasz városka, amely az ország déli részében található. Érdekessége, hogy 819 méteres magasságával ez Itália legmagasabban fekvő regionális székhelye. A város a Basento folyó völgyében található. Potenza közel 70ezres lakosságának vízellátása céljából egy hatalmas víztározót is építettek a folyó partjára.

Basilicata

Basilicata

The name Basilicata takes its name from the Latin Basileus, meaning land of kings. The poets however, have always called it something different - Lucania - a more musical sounding word, evoking the memory of the now vanished Lucania people, whose dialect has lived on in many Basilicatan villages.

Matera, az olasz barlangváros

Matera, az olasz barlangváros

A kezdetek kezdetén Matera igazi ökováros volt: lakói bölcsen gazdálkodtak a víz és a nap energiájával. A neolitikum idején egy természetes kút körül jöttek létre az első települések. Később a mészkőbe úgy faragtak járatokat, csatornákat, hogy az összegyűjtse a lejtőkön lecsorgó esővizet egy hatalmas és több kisebb ciszternába. Az állatok legeltetése és a földművelés egy esővíz által kimosott völgyben történt, a lakók pedig sziklaházakat építettek.

Sassi di Matera

Sassi di Matera

Matera város nevezetességei a barlanglakások, amelyeket még a 20. század közepén is használtak lakásként. Nem volt áram, nem volt víz, tisztálkodási lehetőség. Felkerült a világörökségi listára 1993-ban.

Szégyenfoltból világhírnév  Sassi di Matera

Szégyenfoltból világhírnév Sassi di Matera

A dél-olaszországi Matera városának ősi részét, egykori központját ezek a barlanglakások alkotják. Ha távolról nézzük a hegyoldalba épült óvárost, elsőre talán semmi különös nem tűnne fel. Hasonló a többi olasz városkához, egymás alatt sorakoznak az apró házacskák. A látvány igazán közelről megdöbbentő, amikor szembesülünk azzal, hogy ezek bizony nem a megszokott, bájos középkori kis házak, hanem sötét, sziklafalba vájt lyukak, amiket több ezer éven át emberek töltöttek meg élettel.

Tuti menü