Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Friuli Venezia Giulia olasz tartomány képes leírás - Olasz tartományok.tlap.hu
részletek »

Friuli Venezia Giulia olasz tartomány - Olasz tartományok.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: olasz-tartomany.tlap.hu » Friuli Venezia Giulia olasz tartomány
Keresés
Találatok száma - 4 db
A főváros Trieszt

A főváros Trieszt

Az Adriai-tenger egyik gyöngyszeme a ma kb. 300000 fős lakossággal rendelkező Trieszt. A Friuli-Venezia Giulia tartomány egyik legnagyobb városát tenger, hegyek, s egy völgy veszi körül. Az Adriai-tengerből nyíló trieszti öböl mentén található az olasz település. A hegyeken termelt szőlő, a lombos fák, a völgy üde zöldjének festői látványa egyből megkaparintja az ide látogató turista szívét. Az elhelyezkedésnek köszönhetően Trieszt ma az Adriai-tenger egyik legfontosabb kikötője. A tengerparti fekvés nemcsak a gazdaságot, de a kultúrát, illetve a gasztronómiát is jelentős mértékben befolyásolta.

Friuli Venezia Giulia

Friuli Venezia Giulia

A turisták számára a tartomány már az Osztrák-Magyar Monarchia idején is híres fürdőhelyeivel tette magát ismertté (Lignano Sabbiadoro, Grado). Az idegenforgalom kialakulásában fontos szerepet játszott a Tarvisiót átszelő autópálya megépítése, amelynek révén Olaszország közvetlen összeköttetésbe került Ausztriával.

Miramare kastély - Trieszt

Miramare kastély - Trieszt

'Trieszt egyik gyöngyszeme a hófehér márványból épült romantikus hangulatot árasztó palota. Az épület eredetileg a Habsburg uralkodóház megrendelésére épült. Építését Carl Junket építész álma alapján 1856-ban kezdték meg s már 1860-ban be is fejezték a tenger mellet közvetlenül magasodó építményt.'

San Giusto-erőd Trieszt

San Giusto-erőd Trieszt

A 160 évig épült (1470-1630) erőd Trieszt felett magasodik. A kastély első írásos emléke a középkorra 1368-ra nyúlik vissza, amikor a hegyen erődítmény építésére adnak parancsot. A régészeti kutatások tanulsága szerint, azonban a területen korábban is katonai célú építmény állhatott. A folyamatosan pusztuló épület renoválására, felújítására 1470-ben kerül sor III. Frederick parancsára. A kastély további apróbb átalakításokon és újjáépítéseken esik át az évek során, ezek közül kiemelkedik a vár falainak megvastagítása, mely a velenceiek nevéhez fűződik. A Habsburgok uralma alatt a erődítményen újabb építkezések zajlottak, ekkor húzták fel az összekötő falakat, s építették ki a védelmi funkciót betöltő bástyával erősített védelmi vonalat.

Tuti menü