Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Szardínia képes leírás - Olasz tartományok.tlap.hu
részletek »

Szardínia - Olasz tartományok.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: olasz-tartomany.tlap.hu » Szardínia
Keresés
Találatok száma - 5 db
A főváros Cagliari

A főváros Cagliari

Cagliari Szardínia szigetének déli részén helyezkedik el, a Golfo degli Angeli (Angyalok öble) középpontjában. Keleten a Sette Fratelli hegyláncaival, nyugaton a Capoterra hegyeivel, északon a Campidano-síksággal határos. Csakúgy mint Róma, Lisszabon és Isztambul, Cagliari is hét dombra épült, amelyek ma a város egyes negyedeit alkotják: Castello, Tuvu Mannu, Tuvixeddu, Monte Claro, Monte Urpinu, Colle di Bonaria, Colle di San Michele. A város éghajlata jellegzetesen mediterrán, enyhe telekkel, és meleg, száraz nyarakkal. A nyári legmagasabb hőmérséklet kevéssel haladja meg a 40 °C -ot, míg a téli hőmérséklet csak nagyon ritkán süllyed 0 °C alá.

Szardínia - A rózsaszínű álom

Szardínia - A rózsaszínű álom

A Földközi-tenger nyugati medencéjének második legnagyobb szigete Korzikától délre fekszik. A 270 km hosszú és 145 km széles sziget 1850 km hosszú tengerparttal büszkélkedhet, ahol meredek sziklafokok és homokos strandok váltják egymást. Szardínia tündöklő színeivel, a növények illatával, változatos szárd ízekkel, nyugalmával és gazdag történelmi-kulturális látogatóival elkápráztatja az idelátogatót, ideális hely a kikapcsolódásr, pihenésre. Több ezer éves kultúra, népszokásokban gazdag szárd emberek, akikben él az évezredes vendégszerető hagyomány, kristálytiszta, smaragdzöld és indigókék tenger, hófehér és rózsaszín homokos tengerpartok várják a turistákat.

Szardínia sziget

Szardínia sziget

Szardínia neve a görög mondavilágból ered, mely szerint Herkules egyik fia, a titokzatos Sardus vezetett ide egy líbiai népcsoportot. 24.089 négyzetkilométer területével Szardínia a Földközi-tenger nyugati medencéjének második legnagyobb szigete Szicília után. Szardínia távolsága az olasz félszigettől 180 km, Korzikától 11 km, az afrikai partoktól 190 km. Területe magába foglalja az apró szigeteket is: San Pietro-szigete, San Antioco, La Maddalena, Caprera.

Szardínia szigete

Szardínia szigete

Szardínia szigete a Földközi tengerben található, Korzikától délre. Olaszország autonóm területe. Felszíne tagolt, a hegységeket mediterrán bozótok és legelők borítják. A medencékben és a parti síkságon déligyümölcs-, olíva-, mandula- és szőlőtermesztés folyik. A szigeten élő nép: a szárdok. Hagyományosan elsősorban pásztorkodással és halászattal foglalkoznak. A szárd nyelv az indoeurópai nyelvcsalád itáliai ágán belül az újlatin nyelvek közé tartozik. Nyelvük és folklórjuk sok archaizmust őrzött meg.

Szardínia, a halak szigete

Szardínia, a halak szigete

Szardínia (olaszul Sardegna, szárdul Sardigna vagy Sardinna) Szicília után a Földközi-tenger második legnagyobb szigete. Olaszország és Tunézia között, Korzikától déli irányban fekszik. Olaszország különleges autonómiával rendelkező régiója, amely öt provinciára oszlik. Területe 24 000 km2, lakossága 1,7 millió, fővárosa Cagliari.

Tuti menü