Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Szicília képes leírás - Olasz tartományok.tlap.hu
részletek »

Szicília - Olasz tartományok.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: olasz-tartomany.tlap.hu » Szicília
Keresés
Találatok száma - 4 db
A főváros Palermo

A főváros Palermo

Szicília évezredes fővárosa, a sziget közigazgatási központja és legfontosabb kikötője (725.000 lakos 2005-ben), Palermo tartomány központja, a Monte Pellegrino és a Monte Calfano között elterülő öböl partján épült, a sziget észak-nyugati sarkában. Az i.e. 8. században, a föníciaiak által alapított város a barokk korra virágzott ki.

Csontváry Kosztka Tivadar festménye és Taormina

Csontváry Kosztka Tivadar festménye és Taormina

Évekig készült erre a munkára, vissza-visszatért Taorminába. 1901-ben itt festette a Holdtölte Taorminában című képét és 1902-ben a Mandulavirágzást. 1904-ben télen érkezett Taorminába, először a Kis Taorminával készült el, és a következő nyáron már befejezte a 'világnak legszínesebb napút' festményét. A taorminai élmények, a görög művészet megismerése, a kultikus eredetű dolgok iránti vonzódása és az ezekkel való azonosulás páratlan szépségű munkát eredményezett. Csontváry színelmélete - a 'napút színek világításbeli fokozatairól' - nagyjából azonos a kiegészítő színek egymást növelő intenzitásának törvényszer∓mp;circ;ségével, ám ezzel még mindig nem elégedett meg, tovább kereste a színek dekoratív fokozásának a lehetőségét.

Közel Afrikához

Közel Afrikához

Amikor éjszaka, Palermo fekete negyedében találkozott tekintetem az egyik utca bejáratánál a földön ücsörgő hatalmas testű néger nőével, aki puszta jelenlétével világossá tette, a szemétkupacok és a súlyos levegőjű kapualjak között zajló élet csak az együvé tartozóké, abba betekintést más nem nyerhet tudtam, ez jó lesz. (Martinovics Tibor)

Szicília - Európa végvára

Szicília - Európa végvára

Napfény és tengerpart, égig érő hegyek és füstölgő vulkánkúpok, szűk sikátorok fölé feszített köteleken száradó ruhák, az egyirányú utcákban szemből tülkölő autók, észak és dél, kelet és nyugat történelmi-kulturális találkapontja: Szicília! A Messinai-szoros tükörsima vízén szorgalmasan pöfög velünk sokat látott vén komphajónk, jómagunk óvatosan könyöklünk a rozsdásodó korlátra. Egykedvűen bámuljunk a hihetetlen kékséget, mígnem hirtelen fölkapjuk fejünket: a fölszálló reggeli párában sejtelmesen ott dereng előttünk Szicília szigete.

Tuti menü