Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Toszkána képes leírás - Olasz tartományok.tlap.hu
részletek »

Toszkána - Olasz tartományok.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: olasz-tartomany.tlap.hu » Toszkána
Keresés
Találatok száma - 13 db
A Csodák tere - Pisa

A Csodák tere - Pisa

Pisa, Olaszország nyugati partján az Arno folyó két partján fekszik. Az egyik legrégebbi olasz város. Lakosainak száma meghaladja a 90 ezret. Leginkább ismert a város központjában lévő Campo dei Miracoli, vagyis a Csodák tere, a világörökség része. A tér egy része füves, egy része kőborítású. Négy épületegyüttesre bonthatjuk: 1.a ferde torony (Campanile; Torre pendente), 2. a dóm (Duomo), 3. a keresztelőkápolna (Battistero), 4. a temető (Camposanto).

A főváros Firenze

A főváros Firenze

Firenze az olasz taromány, Toszkána fővárosa, és egyben kulturúlis központja. Az Appeninek dombjai között terül el az Arno folyó völgyében. Lakossága közel félmillió, de a városban tartozkodók száma ezt meghaladja a rengeteg turista, valamint a városban dolgozók miatt. A város hosszú múltra tekinthet vissza, a Kr. előtti I. században alapították, az 1400-as évektől a Mediciek uralták. Ma rengeteg történelmi, és kultúrális nevezetességnek ad otthont. A képen a híres Ponte Vecchio (Öreg híd) látható.

A toszkán szigetvilág

A toszkán szigetvilág

Giglio szigete a második legnagyobb Elba után, bár 21,2 km2 területével még így is csak a tizede Elbának. Szép, romantikus legenda fűződik a nevéhez. A szegény gránittömb a tenger fenekén nagyon szerette volna meglátni a napot. A szirének meséltek neki róla, és köztudott, hogy a szirének énekének nem lehet ellenállni. (...) A vágyakozásból szerelem lett, olyan erős, hogy a gránittömb epekedésében szinte elolvadt. Ettől olyan könnyednek érezte magát, hogy emelkedni kezdett, egyre magasabbra, mígnem valami hirtelen elvakította. Mikor újra kinyitotta szemét, egyszerre megmerevedett a csodálatos szépségtől. Ijedtében, nehogy visszamerüljön a sötét mélységbe, belecsimpaszkodott a félsziget öreg földjébe, s ettől a pillanattól kezdve elválaszthatatlan anya-fiú kapcsolat kötötte hozzá. A tenger azonban bosszút esküdött: megcsonkította kapaszkodó karját, örök magányra késztetve őt, hogy csak messziről csodálhassa az anyát, akivel oly rövid intimitásban lehetett csak része. (...)

Elba

Elba

A legenda szerint, amikor Vénusz kikelt a tengerből, a nyakláncáról lepergett hét gyöngyszem, ebből lett a hét toszkán sziget: Elba, Giglio, Capraia, Giannutri, Pianosa, Montecristo, Gorgona. A toszkán szigetcsoportot - amely kiterjedését tekintve a Mediterránum legnagyobb védett tengeri övezete - a 7 nagyobb szigeten kívül közel 40 apró sziget is alkotja.

Firenzei látnivalók magyarul

Firenzei látnivalók magyarul

Firenze történelmi centruma 1982 óta az UNESCO kulturális Világörökségének része. Legtöbb fennmaradt építménye, műemléke a XIV-XVI. századból származik. A látnivalók többsége a középkori városfalak által határolt területen belül helyezkedik el.

Lucca

Lucca

Lucca Toszkána északnyugati részén, Pisa felett 20 kilométrre, a Sechio folyó partján fekszik, lakossága 90000 körül van. Utazásunk során a legkellemesebb élményt Lucca nyújtotta, valószínűleg Pisa és Firenze árnyékában nem vált nagyon ismertté. A belvárost egy 4 kilométer hosszú vaskos fal veszi körül, amelyen végig lehet sétálni. A belváros középkori hangulatú, sok toronnyal és templommal, Firenzével és Sienával ellentétben nem a robogóktól visszhangosak az utcák, hanem biciklicsengőktől, ami lényegesen kellemesebb.

Palio ünnep Sienában

Palio ünnep Sienában

Az ünneplés azonnal kezdetét vesz: a városnegyed lakói átveszik a Palio-t (a győzelmi díjat), és ezzel a S. Maria di Provenzano Bazilikába mennek (a júliusi Palio után), vagy a Dómba (augusztusban), hogy köszönetképpen elénekeljék a Te Deumot. Ettőlfogva egészen őszig bármilyen alkalom megfelelő arra, hogy a város a Campo-n szerzett győzelemre emlékezzen, amikor majd szeptember vége - október eleje táján az ünnepi díszbe öltözött városrészben megtartják 'a győzelmi vacsorát', amelyen több ezer városnegyed lakó vesz részt, díszhelyen pedig a győztes ló.

Pinocchio 130 éves

Pinocchio 130 éves

Carlo Lorenzini 130 éve kezdte el írni a Pinocchiót. A zseniális könyv annak idején sorozatokban jelent meg. Mit mondhatok? Szegényebbek lennénk, ha a firenzei, akkor már 55 éves Lorenzini úr nem ül le az asztalhoz írni.

Pinokkió Park

Pinokkió Park

Il Parco di Pinocchio, inaugurato nel 1956, non é un consueto parco di divertimento, ma piuttosto la preziosa creazione collettiva di artisti di grande personalitá. Il Percorso letterario, scandito da mosaici, edifici e sculture immerse nel verde, nasce grazie all' unione fra arte e ambiente: l'andamento é tortuoso, la folta vegetazione fa sí che ogni tappa giunga sorprendente e inaspettata, le piante stesse contribuiscono a creare l'atmosfera e gli episodi del racconto delle Avventure di Pinocchio.

Hirdetés
Pisa

Pisa

Pisa város interaktív oldala. Letölthető audio guide angol és olasz nyelven. Sok-sok panorámafotó a városról és nevezetességeiről, interaktív térkép a városról, online szállás- és jegyfoglalási lehetőség.

San Gimignano és Monteriggioni

San Gimignano és Monteriggioni

Sienától egy kanyargós út visz fel a kis középkori San Gimignanohoz, aminek tornyos képe az egyik legismertebb kép Toszkánáról. Első alkalommal olyan érzésem támadt, mintha egy filmforgatásra felépített díszletben járnék, annyira hihetetlenül minden középkori, szinte semmi sem utal a 21.századra, csak a suvenirboltok és turisták hada, de az nagyon.

Siena

Siena

Siena az azonos nevű körzet székvárosa és érseki székhely, Firenzétől 70 kilométerre délre fekszik a toszkánai dombvidéken. Lakossága 64000 fő körül van. Számos templomával és palotájával építészetileg igen hatásos képen nyújt.

Toszkán varázslat  Toszkán szigetek - Elba

Toszkán varázslat Toszkán szigetek - Elba

A Villa Napoleone San Martino szép épülete elhanyagolt állapotban látható, Napóleon már biztosan elrendelte volna a felújítását. A kiállítása is hiányos, korábban a berendezése teljesebb volt. Napóleon közel 10 hónapot töltött itt száműzetésben méltóságát megőrizve, szorgalmasan dolgozva a sziget gazdasági fellendülésén és mindezt sikerrel is. Senki sem gondolta, hogy meg fog szökni aranyozott börtönéből, hogy visszatérjen Európába és még egyszer megpróbálkozzon átvenni a világ fölötti uralmat. Ez lett a veszte, mivel a Waterloo-i csata után a távoli Szent-Ilona szigetére száműzték, nehogy megint visszatérjen.

Tuti menü